Copiii care transmit mesaje false pe partea de explorare pot părea uneori neajutoraţi şi se pot agăţa de părinţi, nu din cauză că se simt aşa, ci pentru că au învăţat că mama sau tata nu se simt confortabil cu independenţa lor. Pot părea timizi când de fapt nu sunt.
Semnalele false în explorare pot fi un răspuns la două tipuri de comportamente legate de ataşament: (1) părinţi care se tem că lumea este prea periculoasă pentru copilul lor şi (2) părinţi care au un comportament inconsistent. În primul caz, copilul ştie că părintele nu este de acord ca el să fie expus „pericolelor” lumii şi se comportă neputincios pentru a-l mulţumi şi pentru a evita ca acesta să devină şi mai anxios. În al doilea caz, copilul aleargă înainte şi înapoi pentru că simte că părintele are nevoie să fie necesar dar în acelaşi timp nici nu se simte confortabil să ofere îngrijire. E ca şi cum copilul ar auzi două mesaje: ” Te rog ai nevoie de mine. Ai nevoie prea mult de mine”. Este probabil ca un astfel de părinte să fi avut la rândul lui un părinte la fel sau să fi avut un părinte care a fost absent în primii ani de viaţă. Ajuns acum în ipostaza de părinte, se teme să nu fie părăsit de o altă persoană importantă dar se simte şi copleşit de un copil care are mereu nevoie de ceva, pentru că aşa a fost învăţat să fie.
Fiecare părinte de pe planetă se simte mai confortabil fie cu nevoia de explorare fie cu cea de confort a copilului. Altfel spus, are o parte mai folosită şi una mai puţin folosită a cercului. Nu asta e problema. Problema începe când nu suntem conştienţi că avem o parte a cercului pe care o preferăm şi care e mai puternică. Problema devine şi mai mare când încercăm să folosim şi mai mult partea mai puternică pentru a compensa faptul că nu folosim destul partea opusă. Problema se perpetuează de la o generaţie la alta când nu găsim un mod de a gestiona ceea ce e în noi, în istoria noastră de viaţă, care ne face să menţinem o parte a cercului mai puţin utilizată.
Raising a Secure Child: How Circle of Security Parenting Can Help You Nurture Your Child’s Attachment, Emotional Resilience, and Freedom to Explore by Kent Hoffman , Glen Cooper, Bert Powell, Daniel J. Siegel, Christine M. Benton
Interesant 🙂
ApreciazăApreciază