
Somnul nostru are mai multe etape, care se repetă ciclic pe parcursul perioadei în care suntem adormiți:
- Etapa 1. (câteva minute/5% din noapte) o stare de toropeală și relaxare, între veghe și somn. Unde cerebrale alfa.Tensiunea musculară scade, ritmul cardiac și respirator încetinesc, temperatura corpului scade. Apar gânduri fragmentare sau visatul cu ochii deschiși. Nu e vorba de un somn adevărat, pentru că putem fi treziți ușor.
- Etapa 2. (30-45 minute/50% din noapte) Un somn superficial, corpul este mai calm, suntem mai detașați de lumea din jur.dar putem fi treziți ușor.
- Etapa 3. și 4. (45 de minute/25% din noapte) Etapele cele mai profunde de somn, apar unde cerebrale lente numite delta. Respirația, ritmul cardiac și tensiunea arterială ating cel mai redus nivel din toată ziua.Este foarte dificil să ne trezim.
- Revenim în Etapa 2.(câteva minute)
- Intrăm în somnul cu vise (REM) /25 % din noapte. Dacă ne trezim acum, putem descrie un vis și suntem mai vioi. Ritmul cardiac, tensiunea arterială și respirația cresc rapid și devin neregulate.Undele cerebrale sunt asemănătoare cu cele din starea de veghe.
O persoană care doarme bine va parcurge 4-6 cicluri/ noapte, de 90 de minute fiecare .
În prima parte a somnului, perioadele de somn profund sunt mai lungi (pot dura și 1 h) iar perioadele de somn REM durează doar câteva minute. Pe măsură ce noaptea înaintează, perioadele de somn profund devin mai scurte iar cele de REM mai lungi. În ultimul ciclu de somn perioada REM poate dura și 1 h.
Cea mai mare parte din somnul profund o obținem în prima jumătate a nopții !
Cea mai mare parte din somnul superficial, cu vise, o obținem în a doua jumătate a nopții.
(Deci, probabilitatea de a ne trezi apare crește în cea de-a doua parte a nopții.)
Este normal să ne trezim de mai multe ori pe noapte, mai ales atunci când trecem dintr-o etapă a somnului în alta. În mod normal, adormim la loc în câteva secunde și nu ne mai aducem aminte de asta.
Devenim mai somnoroși și mai puțin activi pe măsură ce temperatura corpului scade seara, cea mai puternică dorință de a dormi apărând pe la 3 dimineața.
CINE CONTROLEAZĂ SOMNUL ?
Creierul, prin sistemul de veghe (domină în timpul zilei și ne ține treji aproximativ 16 h, este insă în stare de operare și evaluare și atunci când dormim, așa tragem înapoi pătura căzută și ne trezim când sună ceasul) și sistemul somnului (aprox. 8 h).

CÂTE TIPURI DE INSOMNIE SUNT?
- INSOMNIA DE ADORMIRE (când stai min 30 min în pat treaz înainte de a adormi)
2.INSOMNIA DE MENȚINERE A SOMNULUI (când te trezești în timpul nopții și stai minim 30 de minute fară să adormi la loc)
3. CALITATEA SLABĂ A SOMNULUI (somn superficial și neliniștit)
Cei care au insomnie:
- au pe timpul nopții o tensiune fizică mai mare (ritm cardiac mai rapid și o tensiune musculară mai mare)
- au unde cerebrale mai rapide
- au creșteri și scăderi mai mici în temperatura corpului lor pe parcursul zilei (activitate fizică redusă)
- temperatura corpului celor care nu pot adormi începe să scadă noaptea cu 3 h mai târziu decât la persoanele cu somn normal.
- La cei care se trezesc noaptea și nu mai pot adormi, temperatura corpului nu scade la fel de mult în timpul nopții ca la cei care dorm normal.
- Sistemul somnului din creier este prea slab iar cel de veghe prea puternic.
Luminiţa Szen
Psiholog clinician, psihoterapeut cognitiv-comportamental
Noapte bună insomnie! Gregg D Jacobs