De ce se comportă urât copiii?

Toți părinții se confruntă la un moment dat cu comportamentele dificile ale copiilor. Pot fi crize de tantrum, refuzul de a asculta, trântitul obiectelor, vorbitul urât, mințit sau altele. Și fetița mea se comportă uneori urât și am avut momente în care mi-a fost greu să înțeleg motivul sau să am reacția cea mai potrivită. Uneori am fost prea obosită sau cu prea stresată ca să răspund într-un mod ok. Și asta este absolut normal, nici unul dintre noi nu suntem perfecți și oricât de mult ne-am dori, nu putem să ne comportăm ca la carte tot timpul. Deci, e posibil să așteptăm de la copiii noștri să se comporte într-un mod în care nici noi nu reușim uneori să ne comportăm?

Când crește probabilitatea de apariție a comportamentelor indezirabile?

Atunci când copiii noștrii sunt obosiți, le este foame sau au petrecut prea mult timp la TV, tabletă, telefon. Și ceea ce mănâncă le poate afecta comportamentul. Și contrar opiniei generale, zahărul nu este de vină. Hipoglicemia însă poate afecta comportamentul fiindcă organismul secretă mai mult cortizol și ne dă senzația de foame combinată cu furie. Și mie când mi-e foame îmi sare țandăra mai ușor. Prin urmare, când ne confruntăm cu un comportament urât, să ne întrebăm prima dată dacă copilului nu îi este cumva foame, sau somn.

În plus, s-a dovedit că unii aditivi alimentari cresc hiperactivitatea. Inculpații sunt E 110 (colorant alimentar galben), E 104 (galben de chinolină), E 122 (colorant alimentar roșu), E 129 (roșu allura), E 102 (tartrazină) și E 124 (roșu ponceau 4R).

Un nivel scăzut de omega 3 a fost de asemenea asociat cu creșterea problemelor comportamentale, o abilitate mai scăzută de a citi și cu o memorie mai slabă.

Pe de altă parte, lipsa somnului îi face pe copii să fie mai irascibili și mai neîndemânatici. Și pe noi la fel.

Numărul recomandat de ore de somn variază în funcție de vârstă:

1-2 ani11-14 h/zi
3-5 ani10-13h/zi
6-13 ani9-11h/zi
14-17 ani8-10 h/zi

Atunci când copiii stau la TV sau tabletă înainte de culcare, le este mai greu să adoarmă. Cauza este lumina albastră a acestora,care păcălește creierul să creadă că este încă zi și scade secreția de melatonină. Prin urmare, evitați-le cu o minim o oră înainte de somn.

Lipsa controlului îi face pe copii să se simtă furioși, să țipe, să se comporte violent, să răspundă înapoi sau să aibă crize de tantrum. Ce putem face este să încercăm să le oferim cât mai multă putere de decizie, în limita vâstei bineînțeles. De exemplu pot alege ce vom mânca toți în weekend la prânz, cu ce se îmbracă și se încalță, ce poveste să le citim, la ce emisiune sau desen animat să se uite, unde merg la plimbare etc.

În altă ordine de idei, copiii noștrii învață diverse comportamente de la noi. Și nu cu toate ne mândrim. Dacă eu țip, oricât de mult mi-aș dori ca el/ea să discute calm, nu o va face. Și dacă suntem sincer cu noi, unele comportamente care ne deranjează la copiii noștrii le putem vedea și la noi înșine. Dacă vrem să creștem copii calmi, politicoși și empatici, prima dată trebuie să fim și noi la fel. Oricât de neplăcut ne-ar fi să recunoaștem asta, modelăm și ceea ce nu ne dorim iar copiii imită mai mult ceea ce facem decât ceea ce zicem.

Un alt motiv pentru care copiii se comportă urât este nevoia neîmplinită de timp, iubire și atenție. Dacă nu ne facem timp măcar 30 minute pe zi să ne jucăm 1:1 cu ei, vom fi nevoiți să ne facem timp pentru comportamentele problematice.

Oricât de nervoși, supărați sau dezamăgiți am fi de ceea ce au făcut, să îi învățăm că îi iubim necondiționat, chiar dacă nu ne place deloc comportamentul lor.

Nu în ultimul rând, atunci când copiii nu au timp suficient să se joace liber, să exploreze lumea din jur, crește probabilitatea să se comporte urât. E recomandat să aibă timp și de joacă, nu numai de teme.

The gentle discipline book by Sarah Ockwell-Smith

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s